Monday, November 2, 2009

Hujan & Musim Tengkujuh

Sekarang dah mula masuk musim tengkujuh di Kelantan. Di KB hampir setiap hari hujan turun, tapi sekejap-sekejap sahaja. Kalau dah betul-betul masuk musim tengkujuh di sini, hujan boleh turun mencurah-curah 24 jam tanpa henti. Kopi panas, goreng pisang panas, keropok & ubi keling rebus memang jadi sajian utama dalam musim hujan ni. Kalau tinggal kat rumah kampung bunyi hujan yang menimpa atap zink cukup menyeronokkan saya.

Nostalgia zaman kanak-kanak bila balik ke kampung di Seberang Perak, Alor Setar atau di Bukit Tanah, Pasir Puteh masih segar dalam ingatan saya. Celik sahaja mata akan terdengar kuat bunyi hujan menimpa atap zink. Lebat dan menderu-deru. Atas lantai papan pulak disediakan besen untuk menadah air hujan yang tiris dari bahagian atap rumah yang bukan zink tapi rumbia.

Masa ni tempat favourite saya ialah di muka tingkap bahagian anjung rumah. Saya akan berdiri di situ sambil memegang besi palang tingkap rumah Melayu Lama berjam-jam memerhati air hujan yang menimpa bumi dan membentuk lopak air. Titis hujan yang membentuk riak di muka lopak mendatangkan satu rasa bahagia yang amat sangat di hati saya. Bila hujan berhenti, bunyi zink yang bingit sampai kita terpaksa menjerit untuk bercakap tadi akan diganti pula dengan bunyi katak bernyanyi. Memang ia satu irama yang cukup indah. Dahan-dahan pokok yang bergerak-gerak ditimpa hujan tadi sudah berhenti berayun diganti dengan titisan air hujan yang mengalir turun dari hujung daun. Nampak segar dan rasa segar. Bau bumi selepas hujan memang sangat harum dan memberi damai pada jiwa.

Saya memang sukakan hujan. Hujan menyejukkan bumi, mencuci kotoran dan membawa haruman segar untuk semua makhluk Tuhan. Saya masih diliputi dunia hujan bila Abah bertukar ke Taiping sewaktu saya berumur 5 tahun. Di Taiping tidak ada musim tengkujuh dan jarang-jarang hujan turun 24 jam tanpa henti, tapi hujan turun hampir setiap hari tak kira musim. Dunia di Taiping lebih hijau dan lebih tenang dikelilingi bukit-bukit dan Taman Tasik Taiping. Ya nikmat hujan masih boleh terus saya rasai. Syukur padaMU ya Allah.

No comments:

Post a Comment