Tuesday, March 10, 2009

Mendapat Rawatan

Baru-baru ini saya berasa sedikit kurang sihat. Rasa tak sedap badan, lalu ambil ubat dan telan. Alhamdulillah badan terasa segar semula. Ini sebenarnya satu tindakan biasa setiap manusia. Asal merasa tidak sedap badan kita akan terus mendapatkan rawatan, samada dengan ubat (panadol - ubat yang paling 'glamer') atau berjumpa doktor.

Ternyata manusia tidak dapat menanggung rasa sakit pada tubuh fizikal. Paling tidak kita akan merasa tidak enak atau selesa. Belum dikira lagi dengan penjagaan kesihatan tubuh badan, diet dan sebagainya.

Tetapi berapa ramai yang menjaga 'tubuh' rohani masing-masing? Sangat sedikit yang menjaganya. Apakah kita merawatnya kalau ia sakit? Apakah kita menjaganya atau sekurang-kurangnya memberi perhatian kepadanya sepanjang kita hidup ini?

Sebenarnya roh kita juga sebahagian daripada kehidupan kita. Kalau ia sakit, ia perlukan rawatan. Kalau jasmani kita perlukan makanan, rohani juga perlukannya. Jika kita boleh berjumpa doktor kalau badan kita berasa kurang sihat, maka selalu-selalulah bawa roh kita berjumpa dengan Rob-nya, yang menciptakannya, yang menciptakan segala sesuatu. Salam.

No comments:

Post a Comment